Česnečka z pečeného česneku se slaninovými krutony
Česnečku dělá každý po svém. Ta naše česnečka vám sice možná neuklidní rozbouřený žaludek, jako její tradiční podoba, zato vás překvapí nejen chutí, ale i způsobem přípravy.
TIP: Pokud chcete, aby byla polévka ještě jemnější a krémovější, nahraďte smetanu na vaření víceprocentní variantou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Česnečka z pečeného česneku
- 11palicečesneku
- 33lžíceolivového oleje
- 11cibule
- 11pórek
- 33brambory
- 11zeleninový bujón
- 11lžičkadrceného kmínu
- 100100ganglické slaniny
- 22plátkystaršího chleba
- 11kelímeksmetany na vaření
- sůl a pepř
Postup:
Palici česneku svrchu seřízneme, aby bylo vidět špičky jednotlivých stroužků. Zastříkneme jednou polévkovou lžící olivového oleje a dáme péct na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut, v závislosti na velikosti palice a stroužků.
Ve větším hrnci si rozpálíme druhou polévkovou lžíci oleje a přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Společně prosmažíme. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Jakmile začne pórek s cibulí zlátnout, přidáme brambory a čajovou lžičku kmínu. Všechno promícháme a následně zalijeme asi litrem a půl horké vody. Vhodíme bujón a osolíme, opepříme. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou.
Anglickou slaninu si nakrájíme na kostky a na olivovém oleji ji osmažíme dokřupava. Na vypečeném tuku následně opečeme starší chléb, rovněž nakrájený na kostky. Obojí přendáme do misky vyložené papírovou utěrkou, aby se vsákla přebytečná mastnota.
Upečený česnek vymačkáme do uvařené polévky a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu na vaření a ještě pár minut povaříme, aby se chutě spojily. Polévku rozdělíme na talíře a zasypeme chlebovými krutony a opečenou anglickou slaninou.