Vepřový bůček do skla! Pochoutka, co vám vydrží na horší časy
Potřebujete jídlo na výlet, chcete se vybavit na dovolenou nebo chcete mít jednoduše vždy po ruce hotovou večeři pro líné či náročné dny? Pak tady máme geniální recept. Naložte si vepřový bůček! Mít takový poklad ve spíži se totiž vyplatí.
TIP: V temnu a chladu by vám takto zavařené maso mělo vydržet klidně i půl roku.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou
Večeře z jednoho plechu: Vepřové plátky zapékané se slaninou a sýrem
Vepřový bůček do skla
- 33kgvepřového bůčku
- sůl
- převařená voda
- volitelné koření (pepř, bobkový list, česnek, bylinky,...)
Postup:
Vepřový bůček si nakrájejte na menší kostky. Připravíme si sterilizované sklenice, které naplníme masem. Pokud budete chtít přidávat koření, tak na jednu velkou sklenici připadá jeden stroužek česneku, jeden bobkový list a asi 3 až 5 kuliček pepře.
Do každé sklenice dáme jednu čajovou lžičku soli. Sklenici uzavřeme a zahrkáme s ní, aby se sůl dostala ke všem kouskům masa. Sklenice zalijeme převařenou vodou až po hrdlo a následně je pevně uzavřeme.
Do většího hrnce si dáme na dno hadr a na něj postavíme sklenice s masem. Do hrnce napustíme takové množství vody, aby sklenice byly zalité asi do třičtvrtě. Přivedeme k varu. Stáhneme a na mírnějším plamenu necháme vařit asi 2 hodiny. Po uplynutí této doby sklenice z vody vyndáme, neotáčíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Další den, tedy alespoň 24 hodin po zavaření, proces opakujeme – sklenice opět dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a tentokrát ponecháme na plotně pouze 1,5 hodiny. Opět vyndáme a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
V horní části sklenic by se měla usadit vrstva tuku. Takto zavařené sklenice masa skladujeme v chladu, kde vydrží i několik měsíců.