Extra jahodové zapékané misky, které vám prodlouží léto
Pokud už nechcete připravovat nic složitého, ale máte pořád ještě k dispozici nějaké ty jahody, udělejte si tyto rychlé extra jahodové misky, které se zapékají v troubě. Brzy budete mít hotovo a díky mističkám i naporcováno tak akorát k šálku dobré kávy.
Recept vám vystačí asi na čtyři až pět menších zapékacích misek. Jahody lze samozřejmě nahradit i jiným ovocem, kterému zrovna nastala sezóna. Teď jsou to například švestky. A samozřejmě pokud nemáte malé formičky, nemusíte si tento dezert odpírat. Jednoduše vše udělejte do jednoho korpusu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Extra jahodové misky
- 500500gjahod
- 22ksvajec M
- 6060gkrystalového cukru
- 11polovina sáčkukypřicího prášku
- 9090gpolohrubé mouky
- 2020gslunečnicového oleje
- 7070gmásla
Postup:
Jahody si očistíme a hrst jich dáme stranou. Zbytek nakrájíme nadrobno nebo na tenké plátky.
Rozklepneme si vejce a oddělíme žloutek od bílku. Žloutky ušleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme prosetou mouku, kterou jsme si smíchali s kypřicím práškem. Ingredience opět prošleháme. Máslo necháme v mikrovlnce povolit a společně s olejem ho také zašleháme do těsta.
Jahody, které jsme si dali stranou, rozmačkáme vidličkou. Pokud nechceme mít v těstě větší kousky jahod, rozsekáme je v robotu na kaši. Jahodovou drť přidáme do těsta.
Z bílků si stranou připravíme tuhý sníh. Ten zamícháme vařečkou do připraveného těsta. Už nešleháme, aby nám těsto zůstalo krásně nadýchané.
Zapékací mističky si vytřeme trochou másla a na dno navrstvíme polovinu nakrájených jahod. Zalijeme je trochou těsta, a to zasypeme zbytkem jahod. Dolijeme mističky asi půl centimetru pod okraj a dáme do trouby. Pečeme při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Po vychladnutí jahodové misky pocukrujeme a můžeme podávat dozdobené šlehačkou a snítkou máty.