Pořádný apple pie jako od anglické babičky
Přestože anglická kuchyně není po světě vyhlášená svými zákusky a dezerty, tenhle apple pie vás přesvědčí o tom, že i v deštivé Anglii cukráři svému řemeslu rozumějí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Exkluzivní čokoládová buchta z jablečného těsta
Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy
Pravý Apple Pie
- 300300gmásla
- 300300ghladké mouky
- 250250gmoučkového cukru
- 66ksvajec
- 22kscitrony (vymačkaná šťáva)
- 22baleníkypřicího prášku
- 11kgjablek
- 5050grozinek
- 2525gmásla
- 1010gskořice
- 500500gmascarpone nebo plnotučného tvarohu
- 100100gmoučkového cukru
- 22ksvejce
- 22balenívanilkového cukru
- 11balenívanilkového pudinku
Postup:
Jablka si omyjte, vykrájejte, oškrábejte z nich slupku a nakrájejte si je na čtvrtky. Ty pak nakrájejte na plátky.
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na mírném plamenu v něm poduste nakrájená jablka spolu s rozinkami. Po 5 až 10 minutách jablka změknou. Posypte je skořicí, pořádně je promíchejte a odstavte z plotny. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím si připravte těsto. Do změklého másla zapracujte cukr a směs vyšlehejte v mixéru. Zvyšte rychlost na maximální otáčky a do těsta postupně zašlehejte všechna vejce. Za stálého šlehání přidávejte po kapkách také citronovou šťávu. Pak těsto odstavte z mixéru a prosejte do něj mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře zapracujte a zhruba dvě třetiny přelijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem.
Na těsto vyskládejte vystydnutá jablka se skořicí a začněte připravovat krém. V mascarpone rozmíchejte všechny sypké ingredience a krém dejte šlehat v mixéru na střední rychlost. Postupně do něj vyklepněte obě vejce. Krém nechte minutu nebo dvě prošlehávat a pak s ním přelijte jablka.
Na krém přijde zbytek těsta. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, podle velikosti formy bude apple pie hotový za 40 až 50 minut. Podávejte ho ještě teplý, dozdobený moučkovým nebo skořicovým cukrem.