To je lahoda! Dokonalý zákusek s vaječným likérem
Ingredience na zákusek s vaječným likérem
Na kakaové těsto na zákusek s vaječným likérem si připravte:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 75 ml převařené vody
- 75 ml rostlinného oleje
- 20 g holandského kakaa
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na krém z vaječného likéru budete potřebovat:
- 750 ml plnotučného mléka
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 200 ml vaječného likéru
- 100 g bramborového škrobu nebo Solamylu
- 50 g hladké mouky
- 2 balíčky vanilkového cukru
Při přípravě punče se neobejdete bez:
- Silné instantní kávy z 25 g kávových granulí a 200 ml vody
- 100-150 g vašich oblíbených máslových sušenek
- 50 g moučkového cukru
- 10 g holandského kakaa
Na dozdobení si nachystejte:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 10 g holandského kakaa
- 2 balíčky ztužovače do šlehačky
Příprava
Vejce si rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky si spolu s cukrem utřete do pěny. Do té pak zapracujte mouku a prášek do pečiva. Dále do těsta zapracujte vodu, olej a kakao. Nakonec si z bílků vyšlehejte hutný sníh, který do těsta zapracujte také. Hotové těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte ho péci při teplotě 180 °C. Hotové bude asi za půl hodiny. Upečené těsto dejte vychladnout.
V mezičase si připravte krém. Vaječné žloutky rozmíchejte v polovině mléka spolu s moukou a Solamylem. Zbytek mléka přelijte do rendlíku a na mírném plamenu jej za stálého míchání přiveďte k varu. Ještě než začne vřít, rozmíchejte v něm cukr a vanilkový cukr. Jakmile mléko dosáhne varu, přidejte druhou část mléka a vařte, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavte z plotny a nechte minutu nebo dvě chladnout.
Do chladnoucí směsi nejprve vmíchejte změklé máslo a v míchání pokračujte, dokud nevznikne hladký homogenní krém. Do tohoto krému pak přimíchejte také vaječný likér. Hotové krém je lepší nakonec rozmixovat na pomalé obrátky mixéru. Krém navrstvěte na vystydnutý korpus a zákusek odložte do ledničky, zatímco si budete chystat další vrstvu.
Uvařte si velmi silnou instantní kávu a rozmíchejte v ní moučkový cukru. Do této kávy dejte namáčet sušenky. Pak si ve smetaně ke šlehání rozpusťte cukr a ztužovače a vyšlehejte z ní sladkou šlehačku. Na krémovou vrstvu přijdou nejprve rozmočené sušenky a pak šlehačka. Tu na závěr posypte holandským kakaem. Zákusek dejte před servírováním alespoň na dvě hodiny do lednice. Servírujte chlazený. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept