Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník

Jablka patří mezi to nejtypičtější české podzimní ovoce. A jablečný závin pro změnu patří mezi nejoblíbenější české zákusky, byť původně pochází z Rakouska, jak napovídá i jeho druhý název – štrůdl. Ale i my máme jeden původní dezert z jablek, na který naši prapředkové nedali dopustit.
jablečný mřížovník
Jablka lze zpracovat různě. Upečte si z nich jablečný mřížovník. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Název mu dal charakteristický tvar těsta na jeho vrchní straně, říká se mu jablečný mřížovník. Upéci ho je ještě snazší než upéci štrůdl. Přesvědčte se o tom na vlastní kůži s naším jednoduchým, ale chutným receptem.

Co budete potřebovat na jablečný mřížovník

  • 1 kg jablek
  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 1 středně velký citron
  • špetku skořice

Příprava

Na válu si smíchejte mouchu s práškem do pečiva a cukrem. Do této sypké směsi postupně zapracujte vejce a máslo. Hutné těsto si vypracujte, aby v něm nebyly hrudky. Pak ho rozdělte na dvě nestejně velké části zhruba v poměru 4 ku 1. Větší část rozválejte a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem.

Jablka si pečlivě očistěte, zbavte je slupky i jadřince a bubáku. Očištěná jablka nastrouhejte na středně velkých břitech klasického struhadla. Do nastrouhaných jablek vymačkejte celý citron a dejte si pozor, aby vám do nich nenapadaly pecičky. Nakonec jablka dochuťte skořicí, dobře je promíchejte a pak z nich na těstě v plechu vytvořte souvislou vrstvu.

Z menší části těsta si vyválejte trubičky o šířce zhruba 1-2 centimetry. Tyto trubičky mírně zploštěte a vyskládejte je křížem přes jablečnou vrstvu, aby vznikl vzor typický pro mřížovník. Dezert dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za zhruba 25 minut.

Před podáváním přizdobte vanilkovým nebo moučkovým cukrem, případně jejich směsí. Mřížovník můžete podávat ještě teplý, ale bude vám chutnat, i když vystydne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Nadýchané koblihy bez smažení! Můžete hřešit každý den

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek