Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem jako ideální večeře či oběd
Ingredience na zapečené brambory
Před zahájením vaření si připravte:
- 5 až 6 brambor
- 3 zralá rajčata
- 420 gramů mletého masa (výběr je zcela na vás, hodí se jak vepřové, tak hovězí, nebo i mix)
- 6 polévkových lžic smetany na vaření
Dále potřebujete: na dochucení sůl, pepř, mletou papriku, nebo jiné preferované koření a také strouhaný tvrdý sýr (může být například eidam, ementál, nebo čedar).
Jak postupovat při přípravě zapečených brambor?
Prvním krokem bude oloupání brambor. Ty pak ještě omyjte vlažnou vodou a pokrájejte na stejně široká kolečka (zhruba centimetr). Ideální je, když je ještě před vložením do trouby trochu uvaříte v osolené vodě, aby jejich zapékání netrvalo příliš dlouho.
Částečně změklé brambory následně rozložte do olejem vymazané zapékací misky nebo plechu a potřete je z vrchu smetanovou omáčkou. Tu si zhotovíte ze zakysané smetany, soli, pepře, mleté papriky.
Dalším krokem je pokrájení omytých rajčat na kolečka, ta navrstvěte na plátky brambor. Na závěr je potřeba si dochutit i mleté maso.
Vložte jej do mísy, okořeňte solí, pepře, či oblíbeným kořením, přidat lze i čerstvé nasekané bylinky a rukama, či vařečkou řádně promíchejte, aby se všechny chutě propojily. Z masové směsi tvořte menší bochánky, které položte na jednotlivé plátky brambor s rajčetem.
Fáze pečení a servírování
Připravený pokrm vložte do trouby na půl hodiny a pečte při 180 stupních Celsia. Asi deset minut před koncem můžete na povrch masa nasypat strouhaný tvrdý sýr. Vytvoří se tak zlatavá a křupavá krusta.
Hotové jídlo podávejte teplé spolu s nakládanou zeleninou, nebo čerstvým salátkem. Výborně se hodí i dip ze zakysané smetany doplněný o česnek a pažitku. Přejeme vám dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT