Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Recept na zdravou zeleninovou čalamádu

K správné funkci našeho organismu potřebujeme doplňovat prostřednictvím jídla důležité živiny. Mezi ty základní prvky patří především tuky, cukry a bílkoviny. Nezbytné jsou však i vitamíny a minerální látky, které zabrání vzniku nemocí. Ty si můžeme dopřát například v zeleninové čalamádě.

Tělu bychom měli dopřát celé spektrum vitamínů, od vitamínu A, až po vitamín B, C, D, E, K. Tato skvělá a rychlá zeleninová čalamáda naplní vaše představy a očekávání. Chutná božsky a působí rovněž blahodárně, je totiž přímo nadupaná vitamínem C, který je obsažen v zelí a paprice. Jak si čalamádu tedy připravit?

O budete potřebovat na přípravu zeleninové čalamády?

Než se pustíte do práce, nakupte tyto suroviny:

  • 2 a půl kila hlávkového zelí
  • 1,2 kila papriky
  • 550 g cibule
  • 550 g kila mrkve

Také budete potřebovat: 150 gramů cukru, půl litru octa, 100 mililitrů oleje, 100 gramů koření na zeleninové saláty a čalamády.

Jak postupovat při přípravě čalamády

Zelí si nakrájejte na tenké nudličky, můžete použít i jemné struhadlo. Pak ho vložte do velké mísy. Papriky, mrkve, cibuli si očistěte, omyjte pod tekoucí vodou a nastrouhejte na jemném struhadle rovněž. Všechno pak vsypte k zelí do mísy. Na řadě je příprava zálivky na čalamádu. Tu si připravíte následovně: v malé misce rozmíchejte cukr, koření na čalamádu v octu a oleji a vlijte zálivku na nastrouhanou zeleninu v míse. Pak dobře všechny suroviny promíchejte a nechte v lednici asi jeden den nasáknout všechny chutě a odležet. Až bude zelenina uleželá, plňte čisté sklenice a zodpovědně je uzavřete kompatibilními víčky. Uchovávejte v chladu a temnu. Tuto čalamádu nemusíte sterilizovat, což vám ušetří mnoho vzácného času. Čalamáda vydrží při vhodném skladování dlouhou dobu. V zimě si na ní můžete pochutnávat i jakéhokoliv pokrmu a doplňovat tak chybějící vitamíny. Výborně se hodí především k masitým pokrmům. Přejeme dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda o zpracování zeleniny. Je nejzdravější syrová? Platí to jen o některých druzích! Která zelenina je lepší uvařit?

Červená řepa jako přírodní zázrak na kdejaké neduhy!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek