Recept na zdravou zeleninovou čalamádu
Tělu bychom měli dopřát celé spektrum vitamínů, od vitamínu A, až po vitamín B, C, D, E, K. Tato skvělá a rychlá zeleninová čalamáda naplní vaše představy a očekávání. Chutná božsky a působí rovněž blahodárně, je totiž přímo nadupaná vitamínem C, který je obsažen v zelí a paprice. Jak si čalamádu tedy připravit?
O budete potřebovat na přípravu zeleninové čalamády?
Než se pustíte do práce, nakupte tyto suroviny:
- 2 a půl kila hlávkového zelí
- 1,2 kila papriky
- 550 g cibule
- 550 g kila mrkve
Také budete potřebovat: 150 gramů cukru, půl litru octa, 100 mililitrů oleje, 100 gramů koření na zeleninové saláty a čalamády.
Jak postupovat při přípravě čalamády
Zelí si nakrájejte na tenké nudličky, můžete použít i jemné struhadlo. Pak ho vložte do velké mísy. Papriky, mrkve, cibuli si očistěte, omyjte pod tekoucí vodou a nastrouhejte na jemném struhadle rovněž. Všechno pak vsypte k zelí do mísy. Na řadě je příprava zálivky na čalamádu. Tu si připravíte následovně: v malé misce rozmíchejte cukr, koření na čalamádu v octu a oleji a vlijte zálivku na nastrouhanou zeleninu v míse. Pak dobře všechny suroviny promíchejte a nechte v lednici asi jeden den nasáknout všechny chutě a odležet. Až bude zelenina uleželá, plňte čisté sklenice a zodpovědně je uzavřete kompatibilními víčky. Uchovávejte v chladu a temnu. Tuto čalamádu nemusíte sterilizovat, což vám ušetří mnoho vzácného času. Čalamáda vydrží při vhodném skladování dlouhou dobu. V zimě si na ní můžete pochutnávat i jakéhokoliv pokrmu a doplňovat tak chybějící vitamíny. Výborně se hodí především k masitým pokrmům. Přejeme dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: