Maso sušené v lednici. Zdroj bílkovin hotový už za tři dny
V základní variantě můžete použít vodku, která sama o sobě nemá žádnou výraznou chuť. Grády ale získá sušené maso, pokud sáhnete po nějakém aromatickém destilátu nebo po svém oblíbeném likéru. V takovém případě se můžete rozšoupnout i s kořením. K vodce se hodí hlavně chilli.
Ingredience na sušené maso
- 1 kg kvalitní hovězí svíčkové
- 200 ml vodky nebo jiného destilátu či silného likéru
- 100 g soli
- 100 g cukru krystal
- 40 kuliček celého pepře 5 g mletého pepře
- 15 ml kvalitního olivového oleje
- 5 g mletého chilli nebo 3-5 kusů sušených pálivých papriček v celku (volitelné)
Příprava
Maso si vyndejte z lednice a nechte ho hodinu nebo dvě na kuchyňské lince, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Pak ho důkladně omyjte a okrájejte z něj tuk, žilky a šlachy. Mělo by zůstat jen čisté libové maso. Marinovací nádobu nebo keramický pekáč si vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie tak, abyste do zbytku fólie mohli pohodlně zabalit maso.
V dostatečně velké misce si zadělejte na marinádu. Nalijte do ní vodku nebo jiný alkohol a postupně v ní za stálého míchání rozpusťte všechen cukr. Pak přidejte sůl, pepř a olej. Nakonec také chilli, případně jiné koření, které budete chtít využít. Dobře promíchanou marinádou přelijte na potravinářskou fólii tak, aby uvnitř nádoby byla asi centimetrová vrstva.
Maso položte do marinády a zbytkem marinády jej na několikrát přelijte. Pak ho na těsno zabalte do fólie. Uvnitř fólie by neměl být žádný vzduch, což chce trochu šikovnosti a cviku. Fólii dobře utěsněte a trochu jí poválejte, aby marináda dobře zatekla do všech záhybů masa. Pak maso uložte na tři dny do lednice a čekejte na kulinářský zázrak.
Po třech dnech maso z lednice vyndejte a zabalené ho nechte asi hodinu na kuchyňské lince. Teprve pak odstraňte fólii. Měla by na ní zůstat solná krusta. Část marinády bude i na mase. Neomývejte ji, přebytečnou sůl odrolte pomocí papírové utěrky nebo ji oškrábejte nožem. Sušené maso podávejte nakrájené na plátky a skladujte ho v lednici, opět v potravinářské fólii. Spotřebovat byste jej měli do dvou dnů. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
3+1 recepty z hovězího masa. Je libo domácí burger nebo špagety?