Svěží recept z Portugalska: maso zapékané v bramborové kaši
Ingredience na maso zapékané v kaši
Na maso zapékané v kaši pro celou rodinu si nachystejte:
- 800 g brambor na pyré
- 600 g mletého hovězího masa
- 100 g strouhanky
- 100 g strouhaného parmazánu, čedaru nebo jiného tučného sýra, který máte rádi
- 50 ml olivového oleje nebo 50 g vepřového sádla
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velkou cibuli
- Čerstvé bylinky dle chuti a sezony
- Majoránku
- Kmín
- Petržel
- Pepř
- Sůl
Příprava
Brambory si oškrábejte, nakrájejte na kostičky a uvařte je v osolené vodě s trochou kmínu a majoránky. Uvařené brambory sceďte a našťouchejte. Do ještě teplých brambor zapracujte čerstvé bylinky, najemno nakrájenou petržel, máslo, nastrouhaný sýr a obě vejce. Na závěr brambory zlehka prosolte a opepřete.
Cibuli i česnek si nakrájejte najemno. Na pánvičce si rozehřejte olivový olej nebo sádlo zlehka na je na něm orestujte. Orestovanou cibuli s česnekem zapracujte do mletého masa. Přidat můžete petrželku a další bylinky, pokud nějaké máte. Kromě toho do masa zapracujte také polovinu strouhanky.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem. Ten posypte zbytkem strouhanky a napěchujte na něj bramborovou kaši tak, aby vznikla souvislá vrstva. Ta se nemusí dotýkat krajů, je lepší, když skončí několik centimetrů od nich. Doprostřed bramborové kaše navrstvěte mleté maso a do kaše ho zabalte tak, jako kdybyste měli péct jablečný závin.
Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 40-45 minut. Podávejte ještě teplé se zeleninovou oblohou.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma