Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Kokosový dort s lázeňskými oplatkami a pudinkovým krémem

S naším kokosovým dortem se budete cítit jako na lázeňské kolonádě, i když vás zrovna karanténa nepustí z domu. A přestože vypadá, jako kdyby na něm pracoval dlouhé hodiny sám mistr cukrář, jeho příprava je velmi jednoduchá.
kokosový dort
Kokosový dort si zamilujete. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na kokosový dort

Na piškotový kokosový dort budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • 200g strouhaného kokosu
  • 125 g moučkového cukru
  • 75 g strouhaných mandlí
  • 3 vanilkové nebo kokosové lázeňské oplatky (cca 100 g)
  • sůl

Na pudinkový krém si připravte: 

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 6 žloutků
  • 300 ml smetany 30%
  • 250 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 100 g bramborového škrobu
  • 50 g hladké mouky

Kromě toho budete potřebovat ještě další čtyři lázeňské oplatky na oddělení jednotlivých vrstev dortu a na posypání.

Příprava:

Lázeňské oplatky najemno nadrťte, například v mixéru. Bílky smíchejte s cukrem a vyšlehejte je do hustého krému. Za stálého šlehání přidejte také mandle a kokos. Nakonec přidejte i nadrcené lázeňské oplatky. Pokud je vaše směs příliš tuhá, můžete do ní přilít trošku mléka.

Hotovou směs přelijte do formy s papírem na pečení. Těsto by se mělo péci při teplotě 170 °C po dobu přibližně 30 minut. Na posledních pár minutek můžete teplotu stáhnout na 150 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout.

V mezičase si připravte pudinkový krém. Žloutky, mouku a bramborový škrob smíchejte s polovinou mléka. Promíchejte je důkladně, aby v mléku neplavaly žádné hrudky. Zbytek mléka smíchejte se smetanou a cukrem a za stálého míchání přiveďte na mírném plamenu k varu. Do vřícího mléka přilijte to, které jste si dali stranou, a celou směs za stálého míchání vařte, dokud hmota nezhoustne.

Hotový pudinkový krém dejte vychladnout na kuchyňskou linku. Až bude mít teplotu zhruba 60 °C, což bude několik málo minut po odstavení z plotny, přidejte do něj máslo. Krém pořádně rozmíchejte, aby s ním máslo splynulo.

Na vystydlý korpus rozetřete dvě třetiny pudinkového krému, který by měl mít také pokojovou teplotu. Na první vrstvu krému položte lázeňskou oplatku a chvilku počkejte, aby se krém pod ní rovnoměrně rozložil.

K TÉMATU  Čtyřvrstvý jablečný dort je snazší, než si myslíte. Připravte si ho

Oplatku potřete polovinou zbývajícího krému, opět chvilku počkejte a postup opakujte s druhou oplatkou. Tu potřete zbytkem krému. Poslední vrstvu vytvořte z nalámaných nebo nadrcených lázeňských oplatek. Hotový dort uložte před servírováním na několik hodin do lednice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na čokoládový dort. Vystačíte si s polévkovou lžící místo váhy

Krtkův dort bez pečení, který si jednoduše zamilujete

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek