Kokosový dort s lázeňskými oplatkami a pudinkovým krémem
Ingredience na kokosový dort
Na piškotový kokosový dort budete potřebovat:
- 6 bílků
- 200g strouhaného kokosu
- 125 g moučkového cukru
- 75 g strouhaných mandlí
- 3 vanilkové nebo kokosové lázeňské oplatky (cca 100 g)
- sůl
Na pudinkový krém si připravte:
- 500 ml plnotučného mléka
- 6 žloutků
- 300 ml smetany 30%
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 100 g bramborového škrobu
- 50 g hladké mouky
Kromě toho budete potřebovat ještě další čtyři lázeňské oplatky na oddělení jednotlivých vrstev dortu a na posypání.
Příprava:
Lázeňské oplatky najemno nadrťte, například v mixéru. Bílky smíchejte s cukrem a vyšlehejte je do hustého krému. Za stálého šlehání přidejte také mandle a kokos. Nakonec přidejte i nadrcené lázeňské oplatky. Pokud je vaše směs příliš tuhá, můžete do ní přilít trošku mléka.
Hotovou směs přelijte do formy s papírem na pečení. Těsto by se mělo péci při teplotě 170 °C po dobu přibližně 30 minut. Na posledních pár minutek můžete teplotu stáhnout na 150 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout.
V mezičase si připravte pudinkový krém. Žloutky, mouku a bramborový škrob smíchejte s polovinou mléka. Promíchejte je důkladně, aby v mléku neplavaly žádné hrudky. Zbytek mléka smíchejte se smetanou a cukrem a za stálého míchání přiveďte na mírném plamenu k varu. Do vřícího mléka přilijte to, které jste si dali stranou, a celou směs za stálého míchání vařte, dokud hmota nezhoustne.
Hotový pudinkový krém dejte vychladnout na kuchyňskou linku. Až bude mít teplotu zhruba 60 °C, což bude několik málo minut po odstavení z plotny, přidejte do něj máslo. Krém pořádně rozmíchejte, aby s ním máslo splynulo.
Na vystydlý korpus rozetřete dvě třetiny pudinkového krému, který by měl mít také pokojovou teplotu. Na první vrstvu krému položte lázeňskou oplatku a chvilku počkejte, aby se krém pod ní rovnoměrně rozložil.
Oplatku potřete polovinou zbývajícího krému, opět chvilku počkejte a postup opakujte s druhou oplatkou. Tu potřete zbytkem krému. Poslední vrstvu vytvořte z nalámaných nebo nadrcených lázeňských oplatek. Hotový dort uložte před servírováním na několik hodin do lednice.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recept na čokoládový dort. Vystačíte si s polévkovou lžící místo váhy