Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku
Bramborák ovšem nepatří mezi nejzdravější jídla, která si můžete dopřát k večeři. Proto pro vás máme alternativu – kefírové placky. Pravda, ani tahle varianta není bůhvíjak zdravá, protože i kefírové placky se smaží, ale výsledný pokrm je i přesto o poznání dietnější než bramborák. V kefíru navíc i po tepelné úpravě zůstanou některé probiotické kultury, které jsou vašemu tělu prospěšné.
Ingredience na kefírové placky
Na porci pro 4 osoby si připravte:
- 500 ml kefíru
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g libové slaniny
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- Čerstvý pórek
- Lžičku jedlé sody
- Olej na smažení
- Špetku soli a pepře na dochucení
Příprava
V dostatečně velké míse si v kefíru zadělejte mouku s jednou sodou. Přijdete vejce a pořádně zapracujte. Těsto nechte chvilku odpočinout a mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a pórek na kolečka. Česnek si propasírujte nebo jej nakrájejte na kousíčky a podrťte je plochou stranou nože, aby se vám uvolnily aromatické látky, které česnek obsahuje. Nadrcený nebo propasírovaný česnek lehce prosolte.
Všechny suroviny nyní zapracujte do těsta, misku zabalte potravinářskou fólií a nechte těsto o pokojové teplotě hodinku odpočinout. Zhruba po hodině si v pánvi rozpalte olej a přelévejte do ní těsto tak, aby vznikly placičky tlusté asi jako lívance. Placičky připepřete a smažte rovnoměrně po obou stranách, dokud nebudou opečené dozlatova.
Olej z hotových placek nechte okapat, nebo je na chvilku zabalte do papírové utěrky. Servírujte ještě teplé. Skvěle se k nim hodí kysané zelí. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tyhle zdravé placičky si zamilujete! Jaké vyzkoušíte vy?
Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto