Citronové řezy s karamelovým krémem, co vás vynesou do nebe
Citronové řezy jsou lahodné díky štiplavé chuti citrusů, nádherně voní a karamelový krém vyrovná kyselost. Tahle kombinace ještě nikdy nezklamala a určitě nezklame ani vás.
Ingredience na citronové řezy
Korpus:
- 200 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 150 ml rostlinného oleje
- 125 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
Citronový krém:
- 500 ml vody
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 150 g hladké mouky
- Vymačkaná šťáva z 1-2 citronů
- Špetka soli
Karamelový krém:
- 500 ml vody
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 150 g hladké mouky
- Lžička vanilkové esence nebo 5 g mleté vanilky
- 1 vaječný žloutek
- Špetka soli
Příprava
Do větší mísy si prosejte mouku s práškem do pečiva. Přilejte do ní olej s vodou a těsto nechte zpracovávat mixérem na pomalé obrátky. Během toho do těsta přisypávejte cukr. Hotové těsto si rozdělte na tři stejné díly. Ty přelijte na stejně velké plechy na pečení vyložené pečicím papírem a postupně je upečte při teplotě 160 °C. Hotové budou asi za čtvrt hodiny.
Zatímco se vám pečou korpusy, připravte si oba krémy. Vodu na citronový krém osolte a přiveďte ji k varu. Za stálého míchání do ní postupně rozmíchejte citronovou šťávu, cukr a hladkou mouku. Pak směs z plotny odstavte a rozmíchejte do ní na kousky nakrájené změklé máslo. Hotový krém nechte několik minut zpracovávat mixérem na pomalé obrátky.
Cukr na karamelový krém si zalijte trochou vody a na mírném plamenu ho za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Do karamelu pak rozmíchejte zbytek vody se špetkou soli a do směsi za stálého míchání rozmíchejte také žloutek a vanilku. Pokračujte několik minut, směs by měla lehce vřít, a přisypávejte mouku. Když začne krém tuhnout, odstavte ho z plotny a za stálého míchání v něm nechte rozpustit na kousky nakrájené změklé máslo. I tento krém nechte několik minut zpracovávat mixérem na pomalé obrátky.
Upečené díly korpusu nechte vystydnout na pokojovou teplotu. Pak jeden z nich potřete citronovým krémem a druhý karamelovým. Oba díly na sebe přiložte, na vrch přijde poslední díl korpusu. Hotové citronové řezy dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby zatuhly. Servírujte chlazené, dozdobené šlehačkou nebo vanilkovým cukrem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT