Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Vypadá složitě, ale opak je pravdou. Upečte si doma tradiční estonský kringel

Sladce voní po skořici a cukru, úžasně chutná a na stole se přímo vyjímá. Co to je? Tradiční věnec nebo též pletenec či, jak mu říkají v Estonsku odkud pochází, kringel.
kringel
Estonský kringel je pro milovníky skořice.

Kringel se peče jako kynutá klasika v Pobaltí, ale díky své chuti a efektivnímu provedení si našel cestu i na český stůl. Chutí a vůní připomíná trdelník právě vytažený z pece nebo skořicového šneka. A k tomu ještě skvěle vypadá. Připravit si ho můžete v jeho tradiční podobě, tj. se skořicí, nebo třeba s makovou či povidlovou náplní – záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Kringel bude výborný ve všech podobách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Koblihové copy se skořicovým cukrem, které voní podzimem

Lehoučcí šneci, co ukrývají sladké tajemství. Vanilkový krém

Estonský kringel

porce
g / porce
Ingredience:
  • 250
    250
    ml
    plnotučného mléka
  • 1
    1
    kostka
    čerstvého droždí
  • 300
    300
    g
    hladké pšeničné mouky
  • 300
    300
    g
    špaldové mouky
  • 1
    1
    lžička
    soli
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 220
    220
    g
    krystalového cukru
  • 2
    2
    žloutky
  • 200
    200
    g
    másla
  • 3
    3
    lžičky
    skořice

Postup:

  1. Do misky nalijte 50 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj kostku droždí a přidejte polévkovou lžíci cukru a stejné množství pšeničné mouky. Směs na kvásek promíchejte a dejte ji na přibližně 10 minut do tepla. Nechte vzejít kvásek.

  2. Mezitím si do větší misky prosejte špaldovou mouku a zbytek pšeničné. Přisypte sůl, vanilkový cukr a polévkovou lžíci krystalového cukru. Promíchejte suché ingredience a poté k nim přidejte 100 g povoleného másla, zbytek mléka pokojové teploty a žloutky. Ručně vypracujte kypré těsto. Přikryjte ho utěrkou a v teple nechte hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a párkrát ho prohněťte. Následně ho rozválejte na obdélník.

  4. Skořicovou náplň vytvoříte tak, že skořici promícháte se zbývajícím krystalovým cukrem a následně ji utřete společně se zbývajícím máslem. Náplň rozetřete pečlivě po celém těstě.

  5. Těsto zarolujte jako roládu. Poté ho po celé délce rozřízněte a takto vzniklé části křížením zamotejte, přičemž naříznutá strana by měla být vždy směrem nahoru. Kringel spojte do tvaru kruhu a těsto trochu zmáčkněte, aby se tvar pletence upevnil.

  6. Kringel přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Trvá to přibližně 20 minut.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek