Nejlepší bramborové saláty pro každého. Který bude letos součástí vaší štědrovečerní tabule? Vyberte si z našich redakčních receptů!
Znáte to, co rodina, to jiný rodinný recept na bramborový salát. Některé vám chutnají více, jiné méně. Možná hledáte ten, který letos u vás zvítězí. Proto vám přinášíme malou inspiraci, podle které můžete vyzkoušet třeba něco nového. Naše redakce poskytla své osvědčené recepty a věřte, všechny saláty jsou vynikající. Třeba se z jednoho z nich stane váš rodinný recept na dlouhé časy.:)
Jako pochoutkový – podle Míši
Co budete potřebovat:
- 500 g vařených brambor ve slupce
- 4 menší kyselé okurky a pár lžic láku z okurek
- 4 vařená vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 vrchovaté lžíce majonézy
- 1 velká zakysaná smetana
- 30 dkg salámu Gothaj (nebo jiného měkkého salámu)
- 1 menší cibule
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Uvařené brambory sloupněte a nakrájejte (vychladlé) na kostičky. Dejte je do větší mísy. Sem postupně přidejte na kostičky nakrájené okurky, cibuli, uvařená, vychladlá a oloupaná vajíčka, salám, hořčici, majonézu i zakysanou smetanu. Vše důkladně promíchejte. Pak dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rády mokřejší variantu salátu, přidejte i trochu láku z okurek. Ideální je salát po promíchání uložit na jeden den do lednice.
Bramborový salát s Jablky – podle Báry
Budete potřebovat:
- 500 g brambor vařených ve slupce
- 3 velké kyselé okurky
- 250 g jablek
- 4 vejce
- 200 g majonézy
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
- cukr
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli a kyselé okurky nakrájejte na kolečka. Vejce uvařte natvrdo, zbavte je skořápky a po vychladnutí je také nakrájejte na kolečka. Vše promíchejte s majonézou. Nakonec ochuťte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Můžete přidat i trochu cukru. Až v této fázi oloupejte jablka, nahrubo je nastrouhejte a vmíchejte do salátu.
Bramborový salát s celerem – podle Vendy
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 500 g celeru
- 2 vejce natvrdo
- 2-3 jablka
- 1-2 lžíce majonézy
- sekanou pažitku nebo petrželku
- 1-2 dcl vody
- 3-4 lžíce octa
- 6 lžic oleje
- sůl a pepř
Postup:
Brambory nechte vychladnout a oloupejte. Celer rozkrojte na několik kusů a uvařte doměkka. Brambory i celer nakrájejte na plátky, vejce na kousky a vše smíchejte. Vodu smíchejte s octem, olejem, solí a pepřem a umíchejte si zálivku, kterou následně vmíchejte do salátu. Nakonec přidejte nahrubo nastrouhaná jablka.
Bramborový salát pro dietářky – podle Petry
- Budete potřebovat:
- 600 g menších brambor
- 0,75 l vody
- ocet
- sůl
- umělé sladidlo
- mletý černý pepř
- 3 cibule
- mladou cibulku
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, zceďte a po vychladnutí oloupejte. Nakrájejte je na kolečka a dejte do větší misky. Z vody, octa, soli, umělého sladidla a mletého pepře uvařte sladkokyselý nálev. Přidejte do něj oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli a nechte trochu zchladnout. Pak nalijte na připravené brambory. Promíchejte, posypejte nakrájenou mladou cibulkou a nechte v chladničce uležet.
Tak který jste si vybraly? Máte vlastní skvělý recept? Napište jej do komentáře…