Podzimní jablečné croissanty z kynutého těsta

Croissanty jsou připravované z jednoduchého kynutého těsta a jablečná nádivka vás pohladí na duši. Vychutnejte si je v záři podzimního slunce nebo si projasněte propršený chladný den, pro podzim jsou zkrátka jako dělané.
TIP: Na podzim je jablek všude dost, ale rohlíčky si můžete udělat kdykoliv během celého roku. Náplň zkrátka obměňte podle aktuálního ročního období.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečná rychlovka pro nečekané hosty
Jablečné misky s karamelovou chutí a ořechovým sypáním

Jablečné croissanty
- 350350ghladké pšeničné mouky
- 200200gšpaldové mouky
- 250250mlplnotučného mléka
- 5050gkrystalového cukru + 2 lžíce na kvásek
- 2121g(1/2 kostky) čerstvého droždí
- 100100mlslunečnicového oleje
- špetka soli
- 55ksvětších jablek
- 11sáčekvanilkového cukru
- 55gskořice
- 11hrstvlašských ořechů
- 11lžícemásla
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Asi 50 ml mléka si prohřejeme v mikrovlnné troubě. Do vlažného – pozor, ne horkého – si nadrobíme půl kostky droždí, přidáme dvě polékové lžíce krystalového cukru a lžíci pšeničné mouky. Promícháme a odložíme do trouby vyhřáté na 30 °C na 10 až 15 minut. Troubu poté nevypínáme.
Mezitím si zbytek pšeničné mouky prosejeme do větší misky. Přidáme rovněž prosátou špaldovou mouku a špetku soli. Přilijeme zbytek mléka a olej a následně připravený kvásek. Ze všech ingrediencí společně ručně vymísíme těsto. Pokud by příliš lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Správně připravené těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme do teplé trouby vykynout asi na jednu hodinu.
Mezitím si připravíme nádivku z jablek. Jablka si nastrouháme nahrubo. Do pánve si nalijeme asi dvě polévkové lžíce vody a přidáme krystalový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Na mírném plamenu mícháme, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Poté přidáme jablka a směs promícháme. Až začne cukr karamelizovat, tak odstavíme.
Vyknuté těsto si přendáme na pomoučněný vál. Párkrát ho prohněteme a poté ho rozválíme na vyšší plát. Z plátu vykrajujeme vysoké trojúhelníky. Na základnu každého trojúhelníku dáme asi dvě polévkové lžíce nádivky a zasypeme ji trochou skořice. Poté trojúhelník srolujeme a konce trochu ohneme k sobě, aby vznikl tvar croissantu.
Takto připravené croissanty odkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každý croissant pomažeme máslem a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Poté pečeme na 180 °C dozlatova – trvá to asi 20 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.