Podzimní jablečné croissanty z kynutého těsta
Croissanty jsou připravované z jednoduchého kynutého těsta a jablečná nádivka vás pohladí na duši. Vychutnejte si je v záři podzimního slunce nebo si projasněte propršený chladný den, pro podzim jsou zkrátka jako dělané.
TIP: Na podzim je jablek všude dost, ale rohlíčky si můžete udělat kdykoliv během celého roku. Náplň zkrátka obměňte podle aktuálního ročního období.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečné croissanty
- 350350ghladké pšeničné mouky
- 200200gšpaldové mouky
- 250250mlplnotučného mléka
- 5050gkrystalového cukru + 2 lžíce na kvásek
- 2121g(1/2 kostky) čerstvého droždí
- 100100mlslunečnicového oleje
- špetka soli
- 55ksvětších jablek
- 11sáčekvanilkového cukru
- 55gskořice
- 11hrstvlašských ořechů
- 11lžícemásla
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Asi 50 ml mléka si prohřejeme v mikrovlnné troubě. Do vlažného – pozor, ne horkého – si nadrobíme půl kostky droždí, přidáme dvě polékové lžíce krystalového cukru a lžíci pšeničné mouky. Promícháme a odložíme do trouby vyhřáté na 30 °C na 10 až 15 minut. Troubu poté nevypínáme.
Mezitím si zbytek pšeničné mouky prosejeme do větší misky. Přidáme rovněž prosátou špaldovou mouku a špetku soli. Přilijeme zbytek mléka a olej a následně připravený kvásek. Ze všech ingrediencí společně ručně vymísíme těsto. Pokud by příliš lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Správně připravené těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme do teplé trouby vykynout asi na jednu hodinu.
Mezitím si připravíme nádivku z jablek. Jablka si nastrouháme nahrubo. Do pánve si nalijeme asi dvě polévkové lžíce vody a přidáme krystalový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Na mírném plamenu mícháme, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Poté přidáme jablka a směs promícháme. Až začne cukr karamelizovat, tak odstavíme.
Vyknuté těsto si přendáme na pomoučněný vál. Párkrát ho prohněteme a poté ho rozválíme na vyšší plát. Z plátu vykrajujeme vysoké trojúhelníky. Na základnu každého trojúhelníku dáme asi dvě polévkové lžíce nádivky a zasypeme ji trochou skořice. Poté trojúhelník srolujeme a konce trochu ohneme k sobě, aby vznikl tvar croissantu.
Takto připravené croissanty odkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Každý croissant pomažeme máslem a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Poté pečeme na 180 °C dozlatova – trvá to asi 20 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem.