Čtyřvrstvý jablečný dort je snazší, než si myslíte. Připravte si ho
Ingredience na jablečný dort
Na korpus na jablečný dort budete potřebovat:
- 6 vajec
- 250 g moučkového cukru
- 75 g bramborového škrobu
- 75 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 25 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 prášky do pečiva
- 25 ml vody
Na jablečnou vrstvu si připravte:
- 1 kg jablek
- 2 pytlíčky instantní želatiny
- 25 g másla
Krémovou vrstvu připravíte z:
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 žloutků
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- 50 g bramborového škrobu
Poleva je nejjednodušší, budete potřebovat jen:
- 50 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
- 50 ml plnotučného mléka
- 25 ml vody
- 20 g másla
- strouhané mandle na posypání
Příprava
Nejprve připravte těsto na korpus. Vaječné bílky rozmíchejte v mixéru s cukrem a postupně k nim po jednom přidávejte žloutky. Mixér pak přepněte na nejnižší rychlost a do směsi přilejte olej s vodou. Pomalu přisypte také mouku s práškem do pečiva a nakonec kakao. Těsto by mělo být tekuté a vláčné. Je-li příliš husté, přidejte trochu vody.
Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Těsto pečte při teplotě 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení korpus rozdělte na dvě stejné části a nechte vystydnout.
Zatímco se těsto peče, můžete se věnovat dalším vrstvám. Oloupejte a odjádřete si jablka. Ta pak nastrouhejte na struhadle s velkými oky, která používáte při přípravě okurkového salátu. Nastrouhaná jablka několik minut povařte na mírném plamenu. Pozor, ať se vám nepřipálí.
Do horkých jablek přimíchejte želé a máslo a ještě chvíli vařte, než začnou tuhnout. Ještě horkou směs nalijte na polovinu vystydlého korpusu a nechte zatuhnout.
Nyní je čas začít s přípravou krému. V polovině mléka rozmíchejte žloutky, mouku a škrob tak, aby v něm nebyly hrudky. Druhou polovinu mléka smíchejte s cukrem a dejte vařit na mírném plamenu. Až mléko přivedete k varu, přilijte do něj druhou směs a vařte, dokud krém nezačne houstnout.
Pak dejte krém na linku vychladnout a po minutě nebo dvou do něj rozmíchejte máslo. Následně krémem natřete jablečnou vrstvu, která by už měla mít pokojovou teplotu.
Na krém položte druhou polovinu korpusu. Na vrch přijde ještě poleva – všechny suroviny kromě mandlí dejte do hrnku nebo malého rendlíčku a umístěte do vodní lázně. Až se čokoláda rozpustí, vše dobře promíchejte a nalijte na korpus. Polevu posypte strouhanými mandlemi. Před servírováním je dobré dort na chvíli odložit do ledničky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT