Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Pětivrstvý dezert s vanilkovým krémem pro slavnostní příležitosti

Recepty, které vám přinášíme, jsou většinou velmi jednoduché. Také dnešní dezert je hotový raz dva, nelekejte se toho, jak krásně vypadá, a že má pět vrstev. Jeho základem jsou tři druhy těsta, které se od sebe liší jen hlavní surovinou. Jedno je makové, druhé kakaové a třetí ořechové. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete si na všechna tři těsta zadělat naráz a rozdělit je až před přidáním posledních ingrediencí. Korpusy jsou spojené lahodným vanilkovým krémem. Celý dezert pak můžete dozdobit hořkou čokoládovou polevou a posypat ořechy, ale objedete se i bez polevy.
dezert s vanilkovým krémem
Vanilka je skvělá ingredience. (Foto: ezy.cz)

Ingredience na dezert s vanilkovým krémem

Na makové těsto na výsledný dezert s vanilkovým krémem budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jednu třetinu prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletého máku
  • 75 g moučkového cukru

Při přípravě ořechového těsta se neobejdete bez:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jedné třetiny prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 75 g moučkového cukru

Kakaové těsto se skládá z:

  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • Jedné třetiny prášku do pečiva
  • 100 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 50 g holandského kakaa
  • 50 ml plnotučného mléka

Na vanilkový krém potřebujete tyto ingredience:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g krupice
  • 3 balení vanilkového cukru
  • Vanilkový extrakt nebo aroma

Na dozdobení si pak nezapomeňte připravit 100 g čokolády na vaření a mleté vlašské ořechy.

Příprava

Připravte si tři větší misky. V každé z nich vypracujete jeden díl těsta, přičemž postup je ve všech třech případech stejný. Rozklepněte si vejce a rozmíchejte v něm cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidejte zakysanou smetanu a nakonec také ingredienci, kterou se jednotlivé díly těsta odlišují. Jen u kakaového těsta je lepší nejprve kakao dobře rozmíchat v mléku a teprve pak ho zapracovat do těsta.

Těsta přelijte do tří různých plechů na pečení a postupně je upečte při teplotě 180 °C. Každý korpus bude hotový za 10-15 minut. Upečené korpusy nechte vychladnout na pokojovou teplotu a v mezičase si připravte krém, kterým je následně spojíte, a čokoládovou polevu.

Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a rozmíchejte v něm cukry spolu s krupicí. Míchejte, dokud směs nezíská konzistenci pudinku. Pak krém z plotny odstavte, přidejte do něj na kousky nakrájené máslo a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se se zbytkem krému. Krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

K TÉMATU  Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?

Když krém vychladne, začněte spojovat jednotlivé vrstvy. Dospod přijde makový korpus. Na něj naneste polovinu vanilkového krému, dobře jej rozetřete a přiklopte kakaovým korpusem. Poté na něj namažte zbytek krému a následně ořechový korpus. Na vrch přijde čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni a nakonec mleté ořechy. Dezert dejte do lednice zatuhnout a podávejte jej chlazený.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Piškotové zákusky s pařížskou šlehačkou. Dezert s příchutí zahraničí

Nadýchaný tvarohový dezert s rozinkami. Upečte si ho nejen na Velikonoce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek