Sobota , 30. 11. 2024

Zina

Naklíčené luštěniny jsou výživnou bombou. Proč na ně vsadit?

naklíčené luštěniny
Výběr z naklíčených luštěnin - fazole, cizrna, mungo

24. 08. 2023

24. 08. 2023

Naklíčená zrna luštěnin si v posledních letech získala velkou oblibu mezi nadšenci zdravého životního stylu. A zcela právem. Mají totiž vysoký obsah živin a jsou navíc mnohem stravitelnější než jejich nenaklíčené kolegyně. Kromě toho, že zlepšují celkové zdraví, jsou dokonce účinné také pro hubnutí. O důvod víc, proč si na nich pravidelně pochutnávat. Čím vším jsou prospěšné a jak na ně?

Naklíčené luštěniny jako cesta k živinám

Klíčení je už nějaký ten pátek známé, ovšem až nyní se mu dostává tolik prostoru, jaký si zaslouží. Metoda klíčení se využívá zejména pro zlepšení stravitelnosti, kdy se ze semen, obilovin, ořechů i luštěnin vytěží ty nejlepší nutriční hodnoty. Říká se, že proces klíčení zvyšuje koncentraci několika živin, snižuje obsah antinutrientů a poskytuje mnoho dalších zdravotních výhod. Principem je namáčení po dobu 24 hodin, následně scezení a proplachování, což je nutné opakovat několik dní. Přesný postup, pokud si nechcete kupovat ty hotové, si ještě níže ukážeme. Naklíčená zrna i luštěniny lze vařit, přidávat do nejrůznějších jídel, sušit je, ale po rozemletí je využívat i jako zdravější náhradu mouky při pečení. Naklíčená zrna se už pomalu používají v mnoha výrobcích, tedy i v chlebu, hranolkách, těstovinách i pizzách. Nezapomeňte proto bedlivě číst štítky se složením.

Jak na klíčení?

Naklíčené luštěniny lze nalézt v některých supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou, ovšem mohou být také snadno naklíčeny doma třeba pomocí klíčící nádoby. Zde je obecný návod, jak klíčit zrna a luštěniny pěkně podomácku:

1.    Vyberte si obiloviny nebo luštěniny ke klíčení: Populární jsou například fazole mungo, čočka, cizrna, semena vojtěšky, quinoa nebo třeba pohanka.

2.    Opláchněte zrna nebo luštěniny: Po důkladném opláchnutí nezapomeňte odstranit i veškeré nečistoty nebo kamínky.

3.    Namočte je do vody: Zrna nebo luštěniny umístěte do velké misky či nádoby a vydatně zalijte vodou. Množství potřebné vody bude záviset zejména na druhu obilovin nebo luštěnin – obecně je nutné použít asi třikrát více vody než surovin vhodných ke klíčení. Luštěniny nebo zrnka namočte několik hodin, pokud však pracujete s tvrdšími surovinami, nechte je ve vodě ideálně přes noc.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Koučink Emočních rovnic "na Fénixe"

4.    Vodu vylijte a vše opláchněte: Zrna či luštěniny vyjměte z vody, a poté opláchněte čerstvou vodou.

5.    Zahajte proces klíčení: V závislosti na zrnu nebo luštěnině přijde čas umístit je do misky nebo klíčící nádoby. Pokud používáte sklenici, zakryjte otvor síťovaným víčkem nebo plátnem, abyste umožnili cirkulaci vzduchu. Následně zrna či luštěniny proplachujte dvakrát denně.

6.    Skliďte klíčky: Po několika dnech byste měli začít vidět první výhonky. I tak pokračujte v oplachování a scezování do doby, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky. To může trvat asi 2-7 dní v závislosti na obilovině nebo luštěnině.

7.    Uchování klíčků: Jakmile se hotové klíčky mají k světu, důkladně je opláchněte a uložte je do chladničky v zakryté nádobě, kde vydrží několik dní.

Vylepšené vlastnosti získané klíčením

Celá zrna a luštěniny mají typicky vysoký obsah vlákniny, vitamínů B a důležitých minerálů včetně železa, zinku a hořčíku. Obsahují také bohaté množství bílkovin, které jsou nezbytné pro růst, vývoj i imunitní funkce a celkové zdraví, ovšem cenné jsou i z hlediska množství antioxidantů. Tvrdí se, že klíčení výrazně zvyšuje obsah živin v obilovinách a luštěninách.

Ve skutečnosti bylo prokázáno, že klíčení zlepšuje aminokyselinový profil potravin, zvyšuje tedy koncentraci bílkovin, zlepšuje kvalitu i množství vitamínů a minerálů. Jedna studie například zjistila, že klíčení vigny mělo za následek 4–38krát více vitamínu C a o 9–12 % více bílkovin. Stravitelnost bílkovin v hrachu se také zlepšila až o 20 %. Jiná studie zase ukázala, že naklíčená pohanka zvyšuje jak nutriční hodnotu, tak i množství antioxidantů bojujících proti různým nemocem.

Nižší obsah antinutrientů zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Antinutrienty jsou totiž sloučeniny, které snižují vstřebávání určitých živin ve vašem těle. Některé antinutrienty, jako je kyselina fytová, lektiny a inhibitory proteáz, jsou zvláště koncentrovány v obilovinách a luštěninách. To může přispívat k nutričním nedostatkům u vegetariánů, veganů nebo těch, kteří se ve své stravě soustředí na obiloviny a luštěniny.

Klíčení může být jednoduchým způsobem, jak snížit obsah antinutričních látek v potravinách a zlepšit vstřebávání vitamínů a minerálů. Studie ukazují, že klíčení může snížit obsah kyseliny fytové až o 81 %. Další studie zjistila, že klíčení snížilo hladiny lektinu o 85 % a snížilo inhibitory proteázy o 76 %. To by mohlo zvýšit vstřebávání bílkovin a důležitých minerálů, jako je železo, zinek, vápník, hořčík a mangan.

K TÉMATU  Alarm Evropské komise: Kosmetika na černé listině! Hrozí vám po použití závažné zdravotní komplikace?

Pomáhají s hubnutím a rychle zasytí

Naklíčené luštěniny mohou pomoci i s hubnutím tím, že udrží delší sytost a sníží chuť k jídlu. Pokud se snažíte shodit pár přebytečných kilogramů, možná byste měli zvážit přidání naklíčených zrn a luštěnin do svého jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny, díky níž se budete cítit déle sytí, omezí se chutě a zvýší se ztráta hmotnosti.

Naklíčené dobroty navíc obsahují přijatelné množství kalorií. A co víc, několik studií zjistilo, že vyšší příjem celozrnných obilovin a luštěnin může souviset s větším úbytkem hmotnosti. Například jedna studie na 1475 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně konzumovali fazole, měli nižší tělesnou hmotnost a menší obvod pasu než ti, kteří toto jídlo nikdy nejedli. Kromě toho měli konzumenti fazolí o 23 % nižší riziko zvětšení pasu a o 22 % nižší riziko obezity. Další velká studie na téměř 45000 lidech zjistila, že konzumace většího množství naklíčených celozrnných potravin souvisí se snížením indexu tělesné hmotnosti (BMI) a obvodu pasu u dětí i dospělých.

Obsah vlákniny vyrovnává hladinu krevního cukru

Naklíčené luštěniny a celá zrna jsou nabité vlákninou, která může prospívat v rámci kontroly hladiny cukru v krvi. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání cukru do krevního oběhu, což zabraňuje skokům a poklesu hladiny cukru v krvi. Výzkum také našel souvislost mezi konzumací naklíčených luštěnin a celých zrn a zlepšenou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Podle jedné malé studie na 11 lidech vědci došli ke zjištění, že naklíčená hnědá rýže po dobu šesti týdnů výrazně snížila hladinu cukru v krvi ve srovnání s bílou rýží. Další studie na 2027 lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně jedli luštěniny, měli tendenci mít nižší hladinu cukru v krvi nalačno než ti, kteří je nejedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chilli hummus s tortillovými nachos a grilovaným avokádem

Zdroje článku:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/health-benefits-of-sprouting-why-you-must-have-them-regularly/articleshow/82163826.cms, https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-grains#nutrients
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?
Slovo antikoncepce zahrnuje všechny metody, které mají ochránit před neplánovaným těhotenstvím. Existuje přitom mnoho druhů, které nejsou stejně spolehlivé. Které to jsou a proč?
Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
V okamžiku, kdy vyšla světoznámá hra Last of Us a podle ní byl natočený i seriál, který teď každé pondělí vysílá stanice HBO, mnoho lidí propadlo panice, zda je možné, aby houba známá pod jménem cordyceps (ta, co bytosti proměňuje v nemrtvé stvůry), mohla skutečně napadnout i lidi. Co je nad různými spekulacemi pravdy?
Zima se blíží nezastavitelnou rychlostí a s ní pro mnohé i nějaké to tradiční zimní kilo navíc. Kombinace efektivnějšího ukládání tuků, svátků a večírků (pokud lockdown dá) a té únavné tmy, jsou dovede být pro postavu naprostá katastrofa. Co s tím?
Zítra se bude rozhodovat o vaší budoucnosti. V práci i v soukromí. V neděli se Luna přiblíží hvězdě Albaldach. Co to znamená pro vás? Astroložka Naďa Šmídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví na tento víkend. Co všechno se dá očekávat?
Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?

Výběr článků

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
S příchodem zimy se pojí i zamyšlení se nad stravou. Zatímco v létě jsme potřebovali náš organismus zchladit, v nastávajícím období bude potřeba tělo zevnitř zahřívat. K tomu se skvěle hodí některé potraviny s přirozeně hřejivým účinkem.
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.

Nepřehlédněte

Patříte k těm, kteří se rochní v mystičnu i všelijakých záhadách a občas vás přepadne myšlenka, jak skvělé by bylo vidět do minulosti i budoucnosti? Pak jste možná někdy uvažovali nad tím, že by nemuselo být úplně špatné naučit se vykládat karty – ať sobě nebo ostatním. A protože pro podzim se ezoterická atmosféra hodí víc než kdy jindy, nachystali jsme pro vás pár tipů, jak se nacítit na výklad karet.
Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek