Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Medový řez: Pro milovníky sladkých zákusků

Moravskoslezský kraj má hodně co nabídnout, od krásných historických i unikátních technických památek, přes malebné hory až po jedinečné a oceňované produkty. Do té poslední kategorie spadají také medové dorty a jiné zákusky s medem, které vyrábí a do mnoha zemí světa vyváží jedna původně rodinná firma, jejíž moderní továrna stojí na předměstí Frýdku-Místku.
medový řez
Připravte si vynikající zákusek jménem medový řez! (zdroj foto: tymr.cz)

Pokud medové dezerty patří mezi vaše oblíbené a jejich přípravě jste se zatím s obavami vyhýbali, přinášíme vám jednoduchý recept na jeden takový medový řez. Zvládne jej opravdu každý a jeho jednoduchost spočívá zejména v tom, že pro jeho přípravu není potřeba pečení.

Tradiční medová chuť je v něm navíc zajímavě doplněna výraznou chutí banánů.  

Potřebné suroviny

Na přípravu tohoto nevšedního zákusku budete potřebovat:

  • 1 balíček medových plátů – jsou běžně k dostání v obchodě (variantně můžete použít máslové sušenky a trochu mléka)
  • 0,5 l vysokoprocentní kvalitní zakysané smetany
  • 5 žlutých banánů
  • med nebo moučkový cukr
  • 260 ml smetany ke šlehání (případně mascarpone)
  • ztužovač šlehačky (není nezbytný), a
  • kakao nebo čokoládu na posypání.

Postup přípravy

V misce smíchejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání nebo mascarpone a s cukrem nebo medem. Chcete-li mít hutnější konzistenci krému, můžete použít také ztužovač šlehačky. Banánů budete podle velikosti potřebovat pět až šest. Přesvědčte se, že nejsou ani nezralé, tedy zelené, ani přezrálé, s převládající hnědou barvou. Oloupané banány nakrájejte na plátky.

Pokud máte medové pláty, je načase je vybalit. Pokud jste se však rozhodli tento dezert připravit co nejdříve a do obchodu to již nestihnete, můžete medové pláty nahradit vrstvou máslových sušenek, které pokapete mlékem.

Plát nebo vrstvu sušenek potřete krémem, poklaďte plátky banánů a tento postup několikrát opakujte. Poslední vrstvou by měl být krém, který můžete rozetřít také po bočních stranách zákusku.

Vrchní část dezertu můžete posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou a poté dát odležet do lednice alespoň na několik hodin, aby se všechny přísady prolnuly a chutě se spojily.

Uvidíte, že vám i vašim hostům tento medový řez zachutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Velikonoční seriál: Lahodná jídla na nedělní Boží hod

Nadýchané věnečky jako z cukrárny. Tento domácí recept si rychle oblíbíte

Čokoládový fondán. Výborný dezert, na který potřebujete jen dvě ingredience

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5
0.0/5

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek