Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Konec Pizzy! Je tu polenta. Co všechno jste nevěděli o zázraku italské gastronomie a jak si ji připravit na x způsobů? Zkuste naše recepty!

Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc podzimní inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
Polenta

Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.

Polenta: vděčné zlato v kuchyni

Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.

Polenta

Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Co jste možná o polentě nevěděli

  • Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
  • Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.
  • Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
  • Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
  • Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.
  • Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.
K TÉMATU  Zdravé stravovací návyky pro děti: Jak podporovat vyváženou stravu?

polenta snake

Polentový snack se sýrem a bylinkami

Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou Polentu Castello z La Formaggeria Gran Moravia, ze které snadno připravíme čerstvý snack, po kterém si budou moct všichni utlouct!

Ingredience:

  • Hotová Polenta Castello z La Formaggeria Gran Moravia
  • Olivový olej
  • Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregáno (mohou být i sušené)
  • Na jemno nastrouhaný oblíbený sýr, například parmezán, Gran Moravia nebo Tre Corti
  • Čerstvý pepř

Postup:

  1. Polentu Castello nakrájíme na kostky.
  2. Vložíme do hlubší misky a důkladně promícháme s olivovým olejem a bylinkami.
  3. Obsah misky vysypeme na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujeme, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova.
  4. Obsah pánve ještě za tepla přendáme do misky, posypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a špetkou čerstvého pepře, podáváme s vínem či pivem.

Polentový quiche se špenátem, parmazánem a kozím sýrem

Ať už plánujete rychlou večeři pro rodinu nebo chcete překvapit přátele na párty netradičním jídlem, po voňavém a zdravém quiche se jistě jen zapráší!

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • ½ hrnku polenty
  • 30 g másla
  • 10 g parmazánu
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 malá červená cibule
  • 6 vajec
  • 125 ml smetany
  • 70 g kozího sýra

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou dortovou formu o průměru cca 20 cm lehce vymažte máslem. Dno můžete navíc i vyložit pečicím papírem.
  2. Do hrnce nalijte 250 ml vody, přilejte mléko a přiveďte k varu. Postupně přisypávejte polentu a promíchávejte, aby se nedělaly hrudky. Snižte plamen a vařečkou míchejte dalších 5 minut. Sejměte z ohně a do horké polenty vmíchejte máslo, parmazán a podle chuti osolte a opepřete.
  3. Poté polentu přendejte do formy, na ni rozložte špenát a kousky cibule.
  4. Vajíčka našlehejte ve smetaně, osolte a směsí přelijte základ koláče.
  5. Navrch rozdrobte kozí sýr a pečte asi 40 minut.
K TÉMATU  Trendy v kulinářském světě – nové ingredience a techniky

Tip redakce: Pokud si netroufnete polentu uvařit, můžete ji ochutnat i hotovou. Třeba vás mile přesvědčí. Například v prodejnách s čerstvými sýry a italskými specialitami La Formaggeria Gran Moravia dostanete kvalitní Polentu Castello již hotovou v balení 2x 500g. Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít ji jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut příprava + minimálně 3 hodiny chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek