Pondělí , 21. 04. 2025

Alexandra

Jak na správné rozmrazování masa? Klíčem je studená voda

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
maso
Jak dlouho maso v mrazáku skladujete? (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

Jak uchopit rozmrazování masa je otázka, na kterou se dotazuje řada lidí. Jelikož nikdo nechce masu uškodit, stejně tak ho nechce jíst ve fázi, kdy je plné bakterií. Podle někoho je rozmrazování masa naopak naprostá banalita. Jenže praxe hovoří jinak – skutečně se při této běžné činnosti dopouštíme celé řady chyb, kvůli kterým surovina trpí a tím následně trpí i naše zdraví.

Jak rozmrazit maso a jak rozhodně ne?

Studená voda je klíč

Většina lidí dělá tu chybu, že maso přes noc přendá do lednice nebo ho umístí do horké vody. A co ještě hůř – že ho rozmrazuje v mikrovlnné troubě. Ve všech zmíněných případech ale chybujeme. Nevědomě tím velkou měrou přispíváme k jedné věci, a sice k tvorbě bakterií a maso tak prakticky zničíme.

Odborníci z potravinářství se shodují v jednom – nejrychlejší a zároveň ten nejbezpečnější způsob, jak maso rozmrazit, je umístit ho do studené vody. Tímto způsobem nedochází k žádnému znehodnocování suroviny, právě naopak – je zachována jeho výživová stránka.  Jak tedy postupovat?

  1. Ze všeho nejdříve si napusťte mísu studenou vodou
  1. Poté do ní vložte zmrazené maso (to musí být v uzavíratelných sáčcích, nevytahujte ho)
  1. Po rozmrazení připravte jídlo

Možná si říkáte, že proces rozmrazování tak bude ještě delší. Ve skutečnosti je to záležitost několika minut. Voda je totiž lepším vodičem tepla než vzduch. Proces rozmrazování se tím pádem zásadně urychluje. Studená voda navíc zabraňuje tvorbě dalších bakterií. 

Ostatní způsoby jsou brutální!

Pokud jste naučení rozmrazovat maso jinými způsoby, zapomeňte na ně. Podle vědců jsou totiž jiné způsoby doslova brutální a měli byste si na ně dát velký pozor. Zejména na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě.  

K TÉMATU  Tyto karbanátky můžete i při dietě. Jsou bez tučného masa, strouhanky a přitom skvěle chutnají

V tomto případě platí, že pokud si chcete maso uvařit jako dušené, pak dobrá, do mikrovlnky ho vložte. V opačných situacích ale nikoliv. Nejen, že dojde ke znehodnocení výživové stránky suroviny, ale také se ztratí veškerá jeho chuť. Maso se navíc kvůli mikrovlnné troubě stává rapidně tvrdší čili tím naprosto nabouráte i jeho konzistenci. Tím spíš tento způsob nedoporučujeme v žádném případě.

Proč rozmrazovat maso správně 

Možná si říkáte, že maso nakonec stejně tepelně upravíte čili že na jeho rozmrazování zas tak nesejde. Jak ale bylo zmíněno, pokud dojde k jeho znehodnocení nevhodnou rozmrazovací technikou, ohrožujete své zdraví. Během nesprávného rozmrazování se v mase množí škodlivé bakterie, které vám následně (třeba ne, ale třeba taky ano) způsobí žaludeční obtíže. V tom lepším případě. V horším si takto zaděláte na otravu jídlem.

Nezapomínejte ani na dodržování hygienických pravidel. S masem manipulujeme pouze ve chvíli, kdy máme pečlivě umyté ruce. Také nepoužíváme stejný nůž po jiných potravinách ani stejné prkénko, na kterém jsme ještě před chvíli krájeli něco jiného.  

Jak dlouho může být maso v mrazáku? 

Mrazák není skladiště na nekonečně dlouhou dobu. I když k němu tak hodně lidí přistupuje. Rovněž maso v mrazáku má své datum spotřeby, přestože se jeho zrání díky mrazu prakticky zastaví.

Platí, že při teplotě dosahující -18 °C maso neškodně vydrží v mrazáku zhruba půl roku. Při teplotě rovnající se -12 °C vydrží měsíc a pokud je teplota ještě o polovinu menší, pak jeden týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chitosan: objevte jeho tajemství a pečujte o své zdraví

Vepřová panenka s žampionovou nádivkou ze 3 ingrediencí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Efektivní komunikace je základem každého silného vztahu. Naučte se, jak otevřeně a s respektem vyjadřovat své potřeby a přání, což je klíčem k hlubšímu porozumění a větší harmonii mezi partnery.
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Pouliční umělci mají nekonečně mnoho zaměření, a jedním z nich je i u nás málo viděná sprejomalba. Mistři tohoto oboru dokážou pomocí plechovek s barvou vytvořit neuvěřitelné skvosty doslova během minut. Svůj potencionální suvenýr tak vidíte přímo během jeho vzniku.
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
Krásná čokoládová barva si jednoho dne vyberete svou daň. Nejenže sluneční paprsky zapříčiňují stárnutí naší pokožky, ale ke všemu mohou způsobovat rakovinu kůže.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.

Výběr článků

Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.

Nepřehlédněte

Nový týden přináší do zvěrokruhu dynamické astrologické konstelace, které ovlivní každé znamení jinak. Slunce vstupující do Berana dodává energii a odvahu, zatímco retrográdní Merkur komplikuje komunikaci. Venuše v Rybách zvyšuje intuici a emocionální vnímání, zatímco Mars v Blížencích zrychluje tempo. Tento týden bude o vyvážení energie a promyšleném rozhodování, aby se co nejlépe zvládly výzvy a příležitosti, které přinese.
Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek