Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Rychlý jablečný koláč, který si zamilují děti i dospělí

Přijdou vám jablečné záviny tak trochu nudné? Pak zkuste náš jablečný koláč. Skvěle vypadá, ještě lépe chutná, a navíc není pracný. Zamilují si jej hlavně vaše děti, ale chutná pochopitelně také dospělým.
jablečný koláč
Přinášíme další skvělý recept na jablečný koláč. (zdroj foto: vychytavkov.cz)

Ingredience na jablečný koláč

Na korpus na jablečný koláč si připravte:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetku soli
  • Kůru z poloviny citronu nebo limetky

Na jablečnou náplň budete potřebovat:

  • 8-10 jablek, podle jejich velikosti
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 10 g skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • Polovinu citronu nebo limetky

Příprava

V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte ji s máslem, olejem a cukrem. Rozklepněte si vejce do mističky, zlehka je přisolte a rozšlehejte je vidličkou. Pak je zapracujte do těsta.

Nakonec do těsta přidejte najemno nastrouhanou kůru z poloviny limetky nebo citronu. Mísu s hotovým těstem přehoďte utěrkou a těsto nechte chvilku odpočinout.

V mezičase si připravte jablečnou náplň. Jablka očistěte, omyjte a okrájejte z nich bubáky, jádra a stopky. Loupat je nemusíte, zejména pokud máte jablka s jemnou a sladkou slupkou. Očištěná jablka nastrouhejte na jemném struhadle.

V dostatečně velkém kastrolu si rozpusťte máslo a na mírném plamenu na něm rozehřejte jablka, aby se uvolnila jejich vůně a chuť. Za stálého míchání postupně přidejte moučkový a vanilkový cukr, skořici a šťávu z poloviny limetky nebo citronu.

Po několika minutách ohřívání jablka stáhněte z plotny. Těsto si rozdělte na dva díly, jeden velký a druhý menší. Velký díl těsta napěchujte do formy na pečení vyložené pečicím papírem. Na těsto navrstvěte jablečnou hmotu. Zbytek těsta si rozválejte a nařežte z něj úzké proužky. Ty vyskládejte křížem přes jablka.

Koláč pečte při teplotě 180 °C po dobu 45 minut. Poté můžete dozdobit šlehačkou či tím, co je vám libo či co máte rádi. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Urodila se vám jablka? Zkuste tento skvělý jablečný koláč

K TÉMATU  Recepty ze zahrádky: Je to dýně, ale chutná jako cuketa. Seznamte se s patizonem

Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek