Sobota , 30. 11. 2024

Ondřej

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

06. 11. 2019

Ano, ještě skoro před nedávnem jsme byli zvyklí v restauraci na UHO (univerzální hnědé omáčky) ze závodních jídelen. Zvykli jsme si také na čínské a indické restaurace, na ty ale byly čekací lhůty. Dnes je doba jiná. Češi chtějí jíst kvalitně a jsou ochotni si za to i zaplatit. Jak se změnily od té doby naše stravovací návyky? A jak na to reaguje současná gastronomie?

Nahlédnutí do minulosti

Na počátku 90. let 20. století se začala projevovat liberalizace obchodu, která umožnila rozsáhlý dovoz potravinářských výrobků i surovin. Značně vzrostla nabídka potravinářských výrobků a široký sortiment umožnil lepší výběr. Podstatně se zlepšilo i zásobování ovocem a zeleninou. Na to si jistě i mnozí z nás pamatujeme.

Všeobecně došlo ke zvýšení zájmu lidí o výživu. S ohledem na ekonomickou situaci se ale začalo vnímat hlavně finanční hledisko. I z tohoto důvodu lidé u nás začali hojně kupovat potraviny v akci a nevšímali si moc kvality. Důležité bylo dobře jídlo pořídit. Bez ohledu na jejich výživnou hodnotu, senzorickou jakost a často i zdravotní závadnost. Dokonce se objevil i jistý návrat k dřívějším stravovacím zvyklostem.

Masivní nástup obchodních řetězců

S bojem proti tomuto trendu napomohlo otevírání trhu. Pro následných několik let bylo charakteristické masivní pronikání velkých potravinářských řetězců do České republiky. I na to si jistě vzpomínáte. Nabídka potravinářských výrobků významně vzrostla a jejich cena se stala mnohem příznivější. Byla tu konkurence a konkurenti se museli snažit. Dělali doslova psí kusy, což bylo kolikrát nejen na úkor nás spotřebitelů, ale i výrobců.

Fast foody

A pak přišel obrovský fenomén – rychlé a levné občerstvení. tzv. fast foods. Oblibu si získaly zejména u mladých a dá se říci, že jejich popularita trvá dodnes. Jako všechno, mají své výhody i nevýhody. Nevýhodou je poměrně jednostranná výživa, pokrmy jsou zpravidla hodně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.

K TÉMATU  Současná doba se zdá snadnější. Tak proč jsme pořád ve stresu a nic nestíháme?

Televize, knihy a zábava

Podle odborníků je za hybnou oblast celé české gastronomie považován ještě jeden fenomén. Televizní pořady, knihy a další zábava zabývající se vařením a fascinací jídlem všeobecně se v Čechách asi nejvíce skloňuje společně s osobou šéfkuchaře, gastronoma a moderátora Zdeňka Pohlreicha. Je jasné, že jeho pořad byl povedený, i když koncepce vychází ze zahraničního pořadu. Jemu se zřejmě podařil husarský kousek, jelikož se z gastronomie stalo společenské téma.

Aby bylo o čem mluvit

Proč to říkáme? Dneska sledujeme podobné gastronomické pořady nejen kvůli informacím a receptům, ale také kvůli tomu, abychom byli tzv. v obraze, abychom mohli probírat dění v televizi ve společnosti našich přátel. Je také prokázáno, že diváky víc baví sledovat přípravu jídla v televizi než vaření samotné.

Obliba kvalitní gastronomie roste

I přes obrovský přísun aktuálních trendů v gastronomii, jako jsou Fusion cuisine, wellness food, sous vide a mnohých dalších a přes fakt, že jenom v hlavním městě můžete ochutnat okolo 60 nejrůznějších kuchyní, však Češi stále vyznává velkou pětku. Přes 85 procent z nás totiž stále dává přednost hlavně řízku, guláši, svíčkové, smažáku a vepřo-knedlo-zelu!

Ne, nechceme teď popřít všechno, co zaznělo výše. Situace není vážná, jak to vypadá. TOP 5 si zkrátka pamatujeme a často je uvádíme, i když tyto jídla už nejsou na našem každodenním pořádku. Jsou to hluboko zakořeněné vzpomínky z našeho mládí. Podle statistik totiž rapidně vzrostl zájem o informace o správném životním stylu. Češi tedy zjevně mění styl svého stravování. A to je dobře.

A co vy? Patříte k nim také?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Správné řízení energie může být klíčem k dosažení osobního i profesního úspěchu. Tento článek vás provede zásadami energy managementu, které vám pomohou efektivně využívat vaši energii, zvyšovat produktivitu a udržet si duševní i tělesné zdraví. Naučíte se, jak rozpoznat momenty, kdy je vaše energie na vrcholu, a jak je využít pro vaše nejdůležitější činnosti, zatímco se zároveň naučíte, jak doplňovat své zásoby energie pro udržitelný výkon bez vyhoření.
Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.
Možná je to tempem doby, možná za tím může být chuť změnit něco ve svém životě. Techniky, které pracují s osobním rozvojem, jsou stále více v kurzu. A jednou takovou je ve své podstatě obyčejná, ale přitom natolik zázračná dovednost mindfulness, která vám prostřednictvím všímavosti vztažené k vám obrátí život vzhůru nohama. Ale jen v tom dobrém slova smyslu.
V dnešní době máme spoustu pomocníků, o kterých si generace před námi mohly nechat jen zdát. Vysávají za nás roboti, praní prádla přenecháváme pračce, máme také myčku, tudíž nemusíme špinavé nádobí mít ručně. V mnoha ohledech, jak se zdá, máme vše vlastně jednodušší. Proč ale paradoxně i tak nemáme čas a nejsme tak šťastní a v klidu, jak bychom měli být?
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Rok co rok se s příchodem vánočních svátků napříč rádii rozeznívá typicky vánoční playlist, mezi kterým nikdy nechybí hitovka od Mariah Carey All I Want for Christmas Is You. Každý tuhle pecku zná, mnozí z nás si ji s oblibou pouští jako kulisu při pečení cukroví nebo balení dárků. Je prostě natolik nadčasová, že ji můžeme slyšet zas a znovu. Víte ale, kdy a jak legendární písnička vlastně vznikla a hlavně, kolik každoročně vydělává? Nejen na to se podíváme!
Myslíte si, že krásné ženy to mají v životě jednodušší? Až poznáte příběh Judity, zjistíte, že i prvotřídní krasavice řeší potíže ve vztahu i v práci. Judita se dokonce za svůj vzhled a dokonalé tělo na střední škole styděla.
Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?

Výběr článků

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se po třicátém roce života začne z těla vytrácet. V tomto okamžiku nastupujeme my - naším úkolem je kolagen opětovaně do těla dodat, protože jinak to první, co půjde vidět při setkání s námi, budou vrásky a ochablá pleť.
O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.

Nepřehlédněte

Znamení zvěrokruhu o nás prozradí mnohé. Napoví, které plemeno psa je pro nás tím pravým společníkem, prozradí i to, jaké jsou naše silné a slabé stránky. Dokonce upozorní na to, jakým jsme milencem. A kromě jiného i naznačí, jestli patříme mezi chytrá či méně inteligentní stvoření.
Opálená pokožka s rovnoměrným bronzovým tónem je již několik let na vrcholu popularity. Zejména v létě, když na sobě nosíme jen několik kousků oblečení, se chceme pochlubit krásně opálenou pokožkou. Zkrátka jako bychom se právě vrátili z dovolené strávenou na exotickém ostrově! Jenomže mnoho z nás se sluníčku vyhýbá, často kvůli škodlivému vlivu ultrafialového záření. Jak tedy docílit opálené pokožky bez opalování?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek